Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 9.11.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Titlul articolului: Legea minoritatilor, criticata de secui
Acces online: https://www.expres.ro/articole/detalii-articol/697939/Legea-minoritatilor-criticata-de-secui/

Uniunea Secuilor din Romania (USR) a atacat ieri, la randul sau, proiectul Legii statutului minoritatilor din Romania. Presedintele USR, Kiss Kalman, a spus ca proiectul creat de UDMR exclude unele colectivitati etnice din randul minoritatilor nationale si s-a referit la ?acele minoritati etnice care nu au facut parte din Consiliul Minoritatilor Nationale in anul 2000?. Mai mult, crede Kalman, proiectul serveste mentinerii pozitiei gruparilor etnice reprezentative si nu largeste drepturile si libertatile avand caracter etnic.
Presedintele USR acuza Departamentul pentru Relatii Interetnice de impiedicarea unor colectivitati etnice sa acceada in parlament. ?Faptul ca departamentul are competente guvernamentale supradimensionate si este in mana UDMR serveste ca garantie restului organizatiilor etnice ale minoritatilor din Consiliul Minoritatilor Nationale pentru a zadarnici orice incercare a altor organizatii etnice concurente de a accede la reprezentativitate?, a spus Kiss.

Consiliul autonomiei culturale

Presedintele USR a mai aratat ca legea trebuie astfel conceputa, incat fiecare minoritate nationala sa se poata afirma numai prin Consiliul National al Autonomiei Culturale, sa aiba reprezentanti in Consiliul Minoritatilor Nationale si cate unul in parlament. ?Inclusiv UDMR ar trebui sa se poata afirma doar in acest fel, pentru ca asa va fi nevoita sa aleaga intre calitatea de partid si cea de organizatie etnica?, a conchis Kiss Kalman.
Proiectul legii minoritatilor din Romania a fost criticat vehement si de o serie de partide romanesti, dupa ce a fost supus dezbaterii parlamentului. Proiectul UDMR a fost criticat si de Uniunea Civica a Maghiarilor din Romania, condusa de primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno.